Deuren

Bruynzeel

afb-Bruynzeel-Home-Center.jpgBruynzeel Home Products komt voort uit de door Cornelis Bruynzeel sr. in 1897 in Rotterdam opgerichte stoomtimmerfabriek "De Arend", waar houten vloerdelen en schaverijproducten werden geproduceerd. Na de geboorte van Bruynzeel senior’s twee kinderen (Cornelis in 1900 en Willem in 1901) veranderde hij de naam van zijn bedrijf in "C. Bruynzeel en Zonen".

Het logo van Bruynzeel, een arend, is gebaseerd op de naam van de stoomtimmerfabriek "De Arend" waar het succes van het bedrijf is begonnen.

Rond 1911 produceerde het bedrijf ook schoolbanken. In 1919 brandde de fabriek echter af. Bruynzeel herbouwde de Rotterdamse fabriek vrijwel direct en liet daarnaast in Zaandam een nieuwe fabriek onder de naam "N.V. Hollandsche Deurenfabriek C. Bruynzeel en Zonen" bouwen. Deze laatste fabriek werd in 1920 voltooid. In Zaandam werd Cornelis Bruynzeel jr. directeur van de deuren– en keukenfabriek, terwijl zijn broer Willem Bruynzeel directeur van de vloeren- en fineerfabriek en de schaverij werd.

In 1939 begint Cornelis Bruynzeel jr. met de productie van hechthout, een soort multiplexhout, voor toepassing in jachtbouw. De zeilboot Valk, ontworpen door Van der Stadt, is een eerste voorbeeld. Vanaf 1946 had Bruynzeel ook nog een houtwinningbedrijf in Suriname, waar Willem Bruynzeel de directeur van was. In 1937 begon het bedrijf met de productie van keukens; de eerste keuken was een ontwerp van opnieuw een bekende ontwerper, namelijk Piet Zwart. De fabricage van keukens was vanaf het begin succesvol, maar vooral door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog ontstond veel vraag naar de producten van Bruynzeel. Men richtte zich hierbij voornamelijk op nieuwbouwprojecten. De vraag steeg nog eens extra na de ontwikkeling van de Simplo keuken: een eenvoudige en goedkope variant op de standaard-Bruynzeelkeuken. In 1965 had het bedrijf al 28 fabrieken in 14 landen, waar in totaal 12.000 mensen werkten.

 

In de 70’er jaren van de vorige eeuw werden de fabrieken in Zaandam opgesplitst. De vloerenfabriek ging naar Cadier en Keer (nu Roosendaal), de keukenfabriek en de potlodenfabriek naar Bergen op Zoom en de schaverij en fineerfabrieken bleven in Zaandam (waaronder Bruynzeel Multipanel).

Door het toenemende gebruik van kunststof in de bouwindustrie wordt in de 60’er jaren besloten een kunststof extrusie bedrijf te starten: Bruynzeel Plastics. De producten kennen vele toepassingen, waaronder halffabricaten voor de deuren- en meubelindustrie. In de 70’er jaren wordt het eerste eindproduct, een kunststof vouwdeur, op de markt gebracht. Deze wordt geleverd aan de DHZ-markt, die op dat moment begint aan een periode van bloei.

In 1982 gaan de verschillende Bruynzeel-divisies individueel verder. De merknaam Bruynzeel wordt ondergebracht in een stichting die de belangen van de diverse Bruynzeel-bedrijven coördineert. Bij de verzelfstandiging wordt Bruynzeel Plastics eigendom van twee investeringsmaatschappijen.


Bruynzeel Home Products/ Deli

Bruynzeel Plastics bv verkocht inmiddels behoorlijk veel consumentenproducten, waaronder horren en sanitair en daarom is in 2004 de bedrijfsnaam gewijzigd in  Bruynzeel Home Products bv. Sinds oktober 2007 maakt Bruynzeel Home Products bv deel uit van NV Deli Maatschappij. Twee jaar na deze overname heeft Bruynzeel Home Products bv een deurenbedrijf overgenomen en is in 2012 gefuseerd met Fikszo in Lekkerkerk, waar onder andere schuifdeursystemen en interieurs op maat worden geproduceerd. In 2013 is Bruynzeel Parket overgenomen en in 2014 zijn de horrenactiviteiten van Hamstra geïntegreerd.

 

Bruynzeel Home Products bv heeft nu vestigingen in Nederland, België en  Polen en heeft circa 250 mensen in dienst. Hoofdkantoor en showroom bevinden zich sinds april 2015 in Nieuwegein, Bruynzeel Home Center genoemd, waar iedereen, 6 dagen per week welkom is. In 2015 is ook het Stijl en Quos kastenprogramma gekocht van de Graaf en zijn de activiteiten van Doetinchem Parket overgenomen.

 

Het bedrijf levert nu voornamelijk badkamerproducten, vloeren, deuren, horren en kastsystemen op maat en zijn via doe-het-zelf ketens of via de vakhandel te verkrijgen. Bruynzeel zet sterk in op productontwikkeling/ innovatie en kwaliteit. Dit combineren we met de sterke merknaam Bruynzeel.